P0441 Evaporative Emission Control System Incorrect Purge Flow - Cherokee SRT8 Forum
WK1 Troubleshooting / Problems Discussion / Dealer Service If you are having some problems with your Jeep Grand Cherokee SRT8 and need assistance in troubleshooting and diagnosing the problem, this is the proper place to discuss it. Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 04:30 PM Thread Starter
Senior Member
 
jricher82's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: New Jersey
Posts: 257
Thanks: 19
Thanked 10 Times in 10 Posts
P0441 Evaporative Emission Control System Incorrect Purge Flow

Check engine light came on last night out of the blue. Hooked up to an OBDII reader this afternoon, pulled the code P0441 Evaporative Emission Control System Incorrect Purge Flow. I erased the code from the system to see if I could replicate it, hasn't come back up yet. Has anyone thrown this code before?

Supposedly the code is supposed to designate that some part of the EVAP control system is no longer functioning correctly. The EVAP system consists of many parts, including (but not limited to) the gas cap, fuel lines, carbon canister, purge valve, and other hoses.

I checked the gas cap, it felt a little loose but wasn't falling off or anything so I have it a few turns so it clicked, maybe that had something to do with it. Just wanted to see if anyone else had experienced anything similar. Thanks.

JP - "If you're not first, you're last."

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2008 Jeep Grand Cherokee SRT8 - Magnaflow Exhaust / BT Oil Catch Can / Coil Over suspension / SRT Grill Badge / Pilot Stubby Antenna / Taillight Solutions Wire Harness
jricher82 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 05:43 PM
Major Contributing Member
 
DrSheldonCooper's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Chicago
Posts: 1,303
Thanks: 173
Thanked 251 Times in 185 Posts
Garage
Check to make sure all your hoses are still connected.

Dan
2010 YEEP
DrSheldonCooper is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 06:36 PM
Elite Contributing Member
 
LASRT's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Baton rouge louisiana
Posts: 2,169
Thanks: 217
Thanked 174 Times in 151 Posts
Would be my guess^^^

Adam salsbury - 2010 srt8, pwr camshaft installed at stage 6 running 12.6's
LASRT is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 06:58 PM
Major Contributing Member
 
Btelander's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Des Moines Iowa
Posts: 1,381
Thanks: 114
Thanked 176 Times in 137 Posts
I had the same code pop up today. I tightened my gas cap and check my hoses. Hopefully it was only the gas cap.

Sent from AutoGuide.com Free App

2009 BRILLIANT BLACK JEEP SRT8-HHP Forged 6.1 / Stage II Cam / Vortech / STAGE 6 FMIC KIT/ 17% OD pulley/ OBX Headers / Magnaflow Catback-reso delete/Stage 6 Tips /PTCM/SHR/ FTI/ ATI / R1 Concepts Crossed/Slotted / Eibach Springs / 6k HID lows/fogs / Rear LED's / TLS Rear Harness / PML Diff cover/ Bwoody Endlinks, Panhard Bar, Control Arms/ QA1/ Motivos 275/315 W/ Nitto NT 05 275/315 S

2015 WHITE JEEP OVERLAND
2008 BLACK ESCALADE EXT

Brian
Btelander is online now  
post #5 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 08:04 PM
Elite Contributing Member
 
WIPLASH's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3,771
Thanks: 328
Thanked 432 Times in 348 Posts
Check them hose, you don't want them hose lose. They cause problems when they are lose.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

I'm gettting frustrated
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
with modding
WIPLASH is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 08:12 PM
Major Contributing Member
 
Btelander's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Des Moines Iowa
Posts: 1,381
Thanks: 114
Thanked 176 Times in 137 Posts
Oops mine wad p0455 evaporitive emissions system leak detected

Sent from AutoGuide.com Free App
Btelander is online now  
post #7 of 8 (permalink) Old 05-13-2013, 08:21 PM Thread Starter
Senior Member
 
jricher82's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: New Jersey
Posts: 257
Thanks: 19
Thanked 10 Times in 10 Posts
I'll definitely trace the hoses and make sure they're all on there good, just hoping that the gas cap was the culprit and I don't see the code again. I hate seeing that light on, I get all "OCD" about stuff like that and my cars.
jricher82 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 05-14-2013, 12:18 AM
Major Contributing Member
 
DrSheldonCooper's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Chicago
Posts: 1,303
Thanks: 173
Thanked 251 Times in 185 Posts
Garage
A loose fuel cap will not cause a P0441. It will set an EVAP leak code. Two different codes.
DrSheldonCooper is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Cherokee SRT8 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0700 Transmission Control System Mil Request Sleeper WK1 Troubleshooting / Problems Discussion / Dealer Service 1 04-27-2008 10:47 AM
Stability control system I driving me nuts! PropDr WK1 Troubleshooting / Problems Discussion / Dealer Service 2 02-28-2008 08:40 PM
Throttle Control System Warning Light ON Cdog WK1 Troubleshooting / Problems Discussion / Dealer Service 1 03-11-2007 01:34 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome